top of page

Hírarchívum

Az alábbiakban Arló Nagyközség Önkormányzatának és intézményeinek korábbi híreit, információit találja meg a látogató.

Partnerségi egyeztetés a területrendezésről

Az önkormányzat elkészíttette a 693/1 és 0117 hrsz. részterületen történő Településrendezési eszközök (Településszerkezeti terv, Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási terv) módosítása c. terv egyeztetési tervdokumentációját. A dokumentációt a Partnerségi rendelet szerinti partnerek: a módosítással érintett területen élő lakosság és az érintett ingatlantulajdonosok; a település területén működő vallási közösségek; valamint az Önkormányzat polgármesteréhez írásbeli kérelemmel bejelentkező, a település területén működő érdekképviseleti szervek és civil szervezetek; valamint a polgármesterhez bejelentkező, a módosítással érintett területen ingatlannal, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek is véleményezhetik. A partnerségi véleménynyilvánítás 2018. június 5-től június 20-ig tart. A véleményezési tervdokumentáció megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Titkárságán lévő Hirdetőtáblán, illetve az Önkormányzat honlapján. Az Önkormányzat lakossági fórumot is szervez kizárólag e tervmódosítással kapcsolatban 2018. június 5-én 10 óra 40 perctől 11 óra 10-ig a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Javaslatot, észrevételt tenni, véleményt nyilvánítani a lakossági fórumon szóban vagy azt követően  8 napon belül, azaz június 13-ig a polgármesterhez címzett, írásban benyújtott, szövegszerű, indoklással ellátott véleményben lehet. A hirdetmény ide kattintva letölthető (pdf).

Napirenden a gyermekvédelem és a beruházások

A többi között a gyermekvédelemmel kapcsolatos munkáról és a szociális szakmai munka eredményességéről szóló beszámolóról, a község beruházási tervének módosításáról, valamint az Arlói Turisztikai és Közösségi Kft. 2017. évi beszámolójáról és 2018. évi üzleti tervéről tárgyal soron következő ülésén, 2018. május 25-én, pénteken 14 órától a polgármesteri hivatalban az arlói képviselő-testület. Az ülés meghívója és napirendje ide kattintva letölthető (pdf).

Online kutatás az idősgondozásról

Elsősorban az idős beteget gondozó családtagoknak szól az az online kérdőív, amely a Semmelweis Egyetem egyik doktoranduszának kutatásához kapcsolódik, és amely fontos eredményekkel és tapasztalatokkal szolgálhat a gondozásra szoruló idősek és családtagjaik támogatásának fejlesztéséhez. A kutatás végzői köszönettel veszik, ha az érintettek szánnak néhány percet a kérdéssor kitöltésére. A kérdőív ide kattintva elérhető.

Falubejárás, zárszámadás

Falubejárással kezdi soron következő ülését 2018. április 20-án, pénteken 14 órától Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. A képviselők a falubejárást követően, már az Arlói Polgármesteri Hivatalban a többi között az önkormányzat 2017. évi zárszámadásáról tárgyalnak. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).
 

Javaslat utcanévre

Arló Nagyközség Képviselő-testülete tájékoztatja a lakosságot, hogy Arló külterületi részén a Dóna tanyához vezető út elnevezésére javaslat érkezett. Elnevezés: Dóna-völgy utca. A javaslat nem ellentétes a jogszabályokkal, a közzétételtől számított 30 napon belül lehet egyéb javaslatot benyújtani ugyanazon közterület elnevezésére. A javaslatokat a Polgármesteri Hivatalban (Arló, Ady Endre út 162.) lehet leadni, vagy postai úton a fenti címre eljuttatni.

Segít az adóhivatal a kezdő vállalkozásoknak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elindította az induló vállalkozásoknak segítséget nyújtó mentorálási programját. A tapasztalatok szerint gyakorta jelent gondot, hogy a kezdő gazdasági szereplők nem tudják, pontosan mit vár el tőlük a jogrend, ebben segít az adóhivatal új szolgáltatása. Országosan, havonta átlagosan mintegy tízezer vállalkozás kezdi meg a tevékenységét. A NAV mindegyikükkel felveszi a kapcsolatot a megalakulásuktól számított 30 napon belül, és az érintetteknek akár személyre szabott segítséget is nyújt. A fél éves mentor-programban való részvétel ingyenes, csak regisztrációt igényel. További részletek az ide kattintva letölthető tájékoztatóban olvashatók (pdf).

Napirenden az szmsz és a civilek támogatása

Többek között az arlói civil szervezetek 2018. évi támogatásáról, a Nádasd-völgyi Háziorvosi Ügyeleti Önkormányzati Társulás 2018. évi költségvetéséről és a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának módosításáról tárgyal soron következő ülésén, 2018. február 23-án, pénteken 14 órától a Polgármesteri Hivatalban Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Napirenden az anyagiak

A többi között az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről, az önkormányzat és intézményei 2018. évi költségvetéséről, az arlói civil szervezetek tavalyi beszámolójáról és idei önkormányzati támogatásának pályázati kiírásáról tárgyal soron következő ülésén, 2018. január 26-án, pénteken 14 órától a polgármesteri hivatalban az arlói képviselő-testület. A képviselők várhatóan döntenek az Arlói Tengerszem Óvoda vezetői álláspályázatának kiírásáról is. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Napirenden a vagyongazdálkodás

Többek között a 2018. és 2022. közötti, középtávú vagyongazdálkodási tervről, az önkormányzat 2018. évi munkatervéről, a konyha és a közösségi ház bérbeadásáról, valamint az Arlói Polgárőr Egyesület támogatásáról térgyal soron következő ülésén, 2017. szeptember 15-én, pénteken 14 órától a Községházán az arlói képviselő-testület.

Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Napirenden a közfoglalkoztatás

Többek között a 2017. évi közfoglalkoztatás tapasztalatairól, az ASZAK szakmai programjának módosításáról, valamint a Bursa Hungarica Ösztöndíj és az Arany János Tehetséggondozó Program pályázatairól dönt egerszalóki kihelyezett ülésén, november 24-én az arlói képviselő.testület. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Védelem a fagy ellen

Az ÉRV ZRT. felhívja a lakosság figyelmét a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelmére. Ha a közkifolyó elfagyott, tilos azt tűzzel, gázlánggal vagy egyéb, hasonló módon kiolvasztani. Tilos a közkifolyóra tömlőt csatlakoztatni, illetve tömlőn keresztül tölteni kannákat. Probléma esetén az ÉRV központi diszpécserszolgálatának 0-tól 24 óráig hívható telefonszáma: +36 48 514-550.

Napirenden a bérlakások és a temetők

Többek között az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról, valamint a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló rendelet módosításáról tárgyal soron következő ülésén, 2017. október 27-én 14 órától az arlói képviselő-testület. Az Arlói Polgármesteri Hivatalban megtartandó ülésen a képviselők várhatóan döntenek az Idősek Tanácsának megalakulásáról is. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Lakossági fórum és egyeztetés a településképről

Az Arlói Önkormányzat megindította az előzetes tájékoztatási szakaszát a Településképi Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet pertnerségi egyeztetésének. A készülő Településképi Arculati Kézikönyvvel és Településképi rendelettel kapcsolatban a partnerek – a óközség lakossága és az arlói ingatlantulajdonosok; a település területén működő érdekképviseleti szervek és civil szervezetek; a település területén ingatlannal, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek; valamint a település területén működő vallási közösségek – 2017. szeptember 12-től október 3-ig javaslatot, észrevételt tehetnek és véleményt nyilváníthatnak. A partnerségi egyeztetés részeként az Önkormányzat lakossági fórumot is szervezó 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 15 órától a Faluházban (3663 Arló, Ady Endre út 160.). Javaslatot, észrevételt tenni a lakossági fórumon szóban, vagy azt követően – 2017. szeptember 29-ig – a polgármesterhez címzett, írásban benyújtott, szövegszerű, indoklással ellátott véleményben lehet. A partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos hirdetmény ide kattintva letölthető (pdf).

Falubejárás, költségvetés, szociális tűzifa

Falubejárással kezdi munkáját soron következő ülésén - 2017. augusztus 18-án, pénteken 14 órától - az arlói képviselő-testület. A bejárást követően, már a polgármesteri hivatalban többek között a 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról, az ASZAK szociális étkeztetéssel kapcsolatos szakmai programjának felülvizsgálatáról és a szociális tüzelőanyag-pályázatáról tárgyalnak majd a képviselők. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Hazaváró 2017 - színes programokkal

 

Idén is színes kulturális és zenés programokkal, és kiváló arlói laskával várja a hazalátogatókat a IV. Hazaváró Ünnep 2017. augusztus 26-án a Suvadás Ligetben. A programokra ismételten szeretettel várjuk az érkezőket - mondta Vámos Istvánné polgármester.

Délelőtt 11 órától, Vámos Istvánné polgármester és Ríz Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjét követően a Domaházi Hagyományőrző Egyesület, az Arlói Vegyeskar és az Arlói Színjátszókör műsorát tekintheti meg a nagyérdemű. Délután 14 órától a Rozmaring Népdalkör és a Csillagfürt Néptáncsoport hagyományőrző műsora várja a vendégeket, majd Murányi László osztja meg arlói emlékeit a közönséggel. A könnyedebb szórakozásé lesz a színpad 15 órától: elsőként a Csillag születik című tehetségkutató műsorból, A Dal című vetélkedőből és a Sztárban sztárból is ismert, három arany- és egy platinalemezes férfi szoprán, Vásáry André élőzenés műsorát láthatja-hallhatja a Hazaváró Ünnep közönsége. Ezt követően karibi és brazil dallamok pezsdítik a hangulatot egy zenés-táncos kongashow-val. 17 órától pedig egy arlói kötődésű, ózdi rockzenekar, a Fallen Seasons mutatkozik be a Suvadás Liget színpadán. A zenekar - melynek énekesnője Vámos Fruzsina, az Arlói Vegyeskar karvezetője - klasszikus hazai és külföldi rockdalokkal örvendezteti meg a publikumot.

 

A Hazaváró meghívója és részletes programja ide kattintva letölthető (pdf).

A tavalyi, III. Hazaváróról szóló beszámoló ide kattintva olvasható.

Elektronikus ügyintézés, kitüntetések...

A többi között az Arlói Tengerszem Óvoda beszámolóját, az ASZAK vezetőjének illetményemelését, az elektronikus ügyintézés megvalósításának ütemtervét tárgyalja meg soron következő ülésén, 2017. június 30-án, pénteken 14 órától a Polgármesteri Hivatalban Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. A képviselők emellett kitüntetések adományozásáról is döntenek.

A testületi ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Mikor, miért és hogyan hívjuk a 112-t?

Az elmúlt három évben a magyarországi segélyhívó számokra összesen 14 és félmillió telefonhívás érkezett. E hívások közül nem egészen 3 millió volt a valós segélyhívások száma, és majdnem 10 millió volt az olyan hívás, ami nem igényelt semmiféle intézkedést a mentők, a rendőrség vagy a katasztrófavédelem részéről. Annak érdekében, hogy e felesleges hívások számát csökkenteni lehessen, a rendőrség készített egy tájékoztatót a 112-es segélyhívó szám helyes használatáról.
A dokumentum ide kattintva letölthető (pdf).

A közbiztonság lesz a téma

Többek között a közbiztonsággal kapcsolatos beszámolót, az éves ellenőrzési jelentést, valamint az önkormányzat és intézményei 2016. évi zárszámadását tárgyalja meg Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete soron következő ülésén, 2017. április 28-án, pénteken 14 órától az Arlói Polgármesteri Hivatalban. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).
 

Napirenden az idősek nappali ellátása

A többi között az idősek nappali ellátását célzó szakmai programról, a Polgármesteri Hivatal és az ASZAK szervezeti és működési szabályzatáról, a szociális rendelet módosításáról és gépjárművek vásárlásáról tárgyal soron következő ülésén, 2017. március 31-én, pénteken 14 órától az arlói képviselő-testület. Az ülés kapcsán véleményezhető rendelet-tervezetek ide kattintva elérhetőek. Az ülést követően, az órától a testület közmeghallgatást tart a Faluházban. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

bottom of page