top of page
infoblokk_kedv_final_CMYK_KA.jpg
wwf-klimavedelem-720x340.png
A_WWF_Magyarorsza_g_sza_mokban.png

KEHOP-1.2.1-18-2018-00099

Projekt címe: Borsodszentgyörgy és Arló klímastratégiájának kidolgozása és lakosainak klímatudatos szemléletformálása

Támogatási összeg:  5 922 324 Ft (100%-os támogatási intenzitás)

Tervezett befejezés: 2022. 02. 28.

Tisztelt Arlói Lakosok!

 

A Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával Borsodszentgyörgy Község és Arló Nagyközség Önkormányzata az idei évben kidolgozza a két település klímastratégiáját, és ehhez kapcsolódóan 2021 decemberéig különböző energiatudatossági szemléletformálási programok lesznek a két településen, a WWF Magyarország szakmai segítségével. Ezzel kapcsolatban felmerülhet Önben:

 • Mi az a klímastratégia? Miért kell ilyen a településünknek?
  Egy stratégia jelöli ki, hogy honnan és hova szeretnénk eljutni, és azt milyen lépésekben tudjuk elérni. Ilyen tekintetben nem csak országoknak szükséges stratégiát alkotni, de településeknek, cégeknek is, sőt, természetesen mi magunk is felállíthatunk stratégiát a vágyott életcélunk eléréséhez.
  Az éghajlatváltozás negatív hatásait már mindannyian tapasztalhatjuk. Ezt az állapotot elsősorban az emberi tevékenység során a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok kibocsátásával idéztük elő, és fokozzuk évről évre. Ehhez a mi településünk is hozzájárul, hiszen az épületeink fűtésével, az autóinkkal, a fogyasztott termékekhez mind köthető kibocsátás. Ezért szükséges megvizsgálni, milyen lehetőségeink vannak a kibocsátásunk csökkentésére és hogyan tudunk alkalmazkodni az éghajlatváltozás már elkerülhetetlen következményeihez. Vagyis a stratégia megalkotása során számszerűsítjük a település kibocsátását, beazonosítjuk azokat a területeket, ahol a leghatékonyabban lehet csökkentést elérni, és erre vonatkozón konkrét terveket dolgozunk ki, de e mellett tervek születnek az éghajlathoz való alkalmazkodás és a szemléletformálás területén is.

 • Rendben, értem. És a lakosságnak mi köze van ehhez?
  Mivel a településen nincsen jelentős ipari tevékenység, a lakosság kibocsátása jelentős hányadát teszik ki a település összes kibocsátásának. Ezért fontos azt megnézni, hogy a lakosság mit tud hozzá tenni a céljaink eléréséhez. Természetesen ezt nem egyedül akarjuk kitalálni. Biztosítunk alkalmat, hogy a lakosság is kifejtse a véleményét, és az elkészült első verziót is társadalmi vitára fogjuk bocsájtani. E mellett számos olyan program lesz az elkövetkezendő két évben, ahol az Ön részvételére is számítunk – például foglalkozást tartunk a helyes fatüzelésről, hőkamerával felmérünk épületeket, buszos kirándulást szervezünk. A programok teljes listáját és a tervezett időpontokat megtalálja a „Programok” menüpont alatt.

 • És én személyesen hogyan tudok hozzájárulni a projekt sikerességéhez?

  Folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot az aktualitásokról, de már most is van alkalma hozzájárulni a stratégia helyzetfeltárás részéhez. Egy kérdőív segítségével szeretnénk felmérni a lakóépületek energetikai állapotát, illetve a lakosok véleményét az alkalmazkodási lehetőségekről. Ezt a kérdőívet ide kattintva kitöltheti, de megtalálható a menüpontban is. A kitöltés kb. 15-20 percet vesz igénybe. Köszönjük együttműködését!

Lakossági szemléletformálás

A Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv és a települési csapadékvíz-gazdálkodás jelentősége, kapcsolódási pontok a megvalósult beruházáshoz

Arló, 2021. október 21.

Előadó: Tassonyi Annamária

okl. környezetmérnök, egyetemi szakmérnök vízépítő

A szemléletformáló előadás teljes anyaga ide kattintva elérhető.

A szemléletformáló előadás kivonatolt anyaga ide kattintva elérhető.

bottom of page