top of page
infoblokk_kedv_final_CMYK_KA.jpg
wwf-klimavedelem-720x340.png
A_WWF_Magyarorsza_g_sza_mokban.png

KEHOP-1.2.1-18-2018-00099

Projekt címe: Borsodszentgyörgy és Arló klímastratégiájának kidolgozása és lakosainak klímatudatos szemléletformálása

Támogatási összeg:  5 922 324 Ft (100%-os támogatási intenzitás)

Tervezett befejezés: 2022. 02. 28.

Programok

 

  • Ökológiai lábnyom bemutatása általános iskolásoknak: a 2020/2021-es tanév során a diákok megismerkedhetnek az ökológiai lábnyom fogalmával, különböző területeivel, a lábnyom csökkentési lehetőségekkel. Ehhez a szaktanárok külön képzés keretében egy kidolgozott óravázlatot kapnak. A foglalkozás keretén belül lehetőség lesz egy ökológiai lábnyom kalkulátor kipróbálására is.

  • Hogyan fűtsünk helyesen műhelymunka: 2020 telén egy kályhaépítő mester fog műhelymunkát tartani Borsodszentgyörgyön, aki bemutatja, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni a tűzifát, mire érdemes figyelni a fűtésnél, kályha felújításánál vagy építésénél. A műhelymunkára majd itt, a honlapon keresztül is lehet jelentkezni.

  • Hőkamerás lakossági felmérés: a következő tél során önkéntesek egy hőkamerás okostelefonnal felmérik a jelentkező háztartásokat. A felmérés során ki lehet deríteni, hogy hol vannak igazán hőhidas elemek az épületben, vagyis hol szökik a leginkább a hő, így ha felújításra kerül a sor, mit érdemes először megcsinálni. A felmérésre majd itt, a honlapon keresztül is lehet jelentkezni.

  • Energiatudatos háztartás kiadvány: A készülő kiadvány bemutatja azokat a praktikákat, amelyekkel kis odafigyeléssel is jelentősen csökkenthető a háztartási energiafelhasználás, illetve tanácsokat ad arra az esetre, hogyha nagyobb energiahatékonysági beruházást tervezünk, pl. kazáncserét, ablakcserét, hőszigetelést. A kiadvány várhatóan 2020 nyarán készül el, és online formában itt elérhető lesz, de minden háztartáshoz jut majd kinyomtatott példány is.

  • Települési figyelemfelhívó akciók: 2021-ben Arló és Borsodszentgyörgy falunapjára is kitelepül a projekt szakmai felelőse, a WWF Magyarország. A WWF sátrában több izgalmas, éghajlat- és természetvédelemmel kapcsolatos játék és foglalkozás lesz kicsiknek és nagyoknak.

  • Intézményi munkavállalókat érintő programok: A két település intézményeinek munkavállalóinak lehetőségük lesz buszos kiránduláson részt venni várhatóan novemberben, amelynek keretében passzív házakat látogatunk meg, illetve 2021 elején a WWF Magyarország szakembere fog előadást tartani a minden intézmény számára kötelező energiamegtakarítási intézkedési tervről.

Ökológiai lábnyom: a projektpartner WWF Magyarország jelenleg fejleszt egy kalkulátort, amellyel a hazai sajátosságokra szabott ökológiai lábnyomot lehet kiszámítani, illetve az applikáció javaslatokat ad a csökkentésre. Ha a kalkulátor elkészül, itt el lehet majd érni.

bottom of page