top of page

Arló testvértelepülései

A képviselő-testület döntése értelmében Arló három határon túli magyar településsel, a felvidéki Nyustyával és Beretkével, valamint a székelyföldi Koronddal ápol testvértelepülési kapcsolatot.

Nyustya

 

Nyustya (Hnúšťa) a Felső-Gömör közel 10.000 lelket számláló városa a Szlovák Köztársaságban. Trianon előtti magyar település.

 

Hasonló gondokkal küzd az ipar leépülése miatt, mint térségünk. Kevesen beszélik már a magyart (kb. 10%). Kapcsolatunk a Sajó-Rima Eurorégió megalakítása kapcsán jött létre, ahol a magyar-szlovák határ melletti kistérségek alkottak egy határon átnyúló szervezet, közel 300 önkormányzat részvételével.

 

A kapcsolat létrejöttének időpontja: 2000.

Korond

 

Korond (Corund) Székely Sóvidék és Hargita megye egyik nagyközsége. Négy település tartozik még hozzá: Atyha, Kalonda, Fenyőkút és Pálpataka.

 

A település szinte teljesen magyar ajkú. Fazekasai messze földön híresek. A térség legfejlettebb és leggazdagabb települése. A fazekasság alapanyagát a falu nyugati határán előforduló szürke agyag képezi.

 

Gazdag borvíz forrásokban. A langyos ásványvizekből rakódott le az egykor híres aragonit féldrágakő.

 

A kapcsolat létrejöttének időpontja: 2001.

Beretke

 

A szlovákiai Beretkével (Bretka) az Önkormányzat 2005. január 28-án döntött a kapcsolat létrehozásáról.

 

A Murány völgyének (Szlovákia) néhány száz, színmagyar lakosú település polgármester asszonya, Giczei Anna megkeresésére volt fogadókész a testület.


A Gömöri karszt településének természetföldrajzi adottságai kimagaslóak. Magyar nyelvű iskolájában 22 tanuló, osztatlan csoportban végzi tanulmányait. A községben reformátusok és katolikusok élnek.


Működő hidegvizű stranddal rendelkezik.

bottom of page