top of page

Arló és Járdánháza turisztikai fejlesztése

TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00009

turisztika.png
A projekt alapadatai

 

Főkedvezményezett neve: Arló Nagyközség Önkormányzata

Konzorciumi partner neve: Járdánháza Község Önkormányzata

 

Projekt megnevezése: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00009

 

Pályázat neve: „Arló és Járdánháza turisztikai fejlesztése”

Forrás megnevezése: ERFA

Beruházás helye (régió): Észak-Magyarország

Beruházás helye (megye): Borsod-Abaúj-Zemplén

Beruházás helye (helység): Arló, Járdánháza

 

Projekt összköltsége: 322 119 744 Ft

Támogatás összege összesen: 320 521 744 Ft

Támogatás aránya: 100 %

Szerződés hatályba lépésének dátuma: 2018.03.05.

Projekt megvalósításának kezdete: 2018.03.26.

Projekt megvalósítás (tervezett) befejezése: 2023. 12. 31.

(Járdánházán a turisztikai látogatóközpont projektelem befejeződött, a műszaki átadás-átvételre 2020.09.17-én került sor.)

 

Kivitelezők:

  • Arló Tóstrand fejlesztése: Fer-Forestry Kft., Ózd

  • Arló-Járdánháza kerékpárnyom kivitelezési munkái: Fer-Forestry Kft., Ózd

  • Járdánházán turisztikai látogatóközpont kialakítása: Calor-System Szolgáltató Kft., Budapest

 

Közreműködő Szervezet: Magyar Államkincstár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt bemutatása

 

A PROJEKT ÖSSZEFOGLALÁSA

 

Arló Nagyközség Önkormányzata és konzorciumi partnerként Járdánháza Község Önkormányzata a 2018.01.12-i támogatói döntés alapján sikeresen pályázott a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú, TOP-1.2.1-16 azonosító jelű pályázati felhívás keretében.

 

Az „Arló és Járdánháza turisztikai fejlesztése” című és TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00009 azonosító számú projekt Támogatási Szerződése 2018. március 5-én lépett hatályba.

 

A projektcélok megvalósulásához 320 521 744 Ft összegű támogatást nyújt az Európai Unió és a Magyar Állam A projekt megvalósítására 2018. I. és 2021. II. féléve közötti időszakban kerül sor.

 

A PROJEKT CÉLJAI ÉS A CÉLOK ILLESZKEDÉSE

 

Arló Nagyközség Önkormányzata, Járdánháza Község Önkormányzatával konzorciumban aktív turizmushoz kapcsolódó, valamint ökoturisztikai fejlesztések megvalósítását tervezi a projekt keretében.

 

A projekt keretében ARLÓN természetes fürdőhely fejlesztése, vízi turizmus fejlesztése, horgászturizmus fejlesztés, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek: strandjátszótér, az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése, a fejlesztendő épületek energiahatékonysági működését javító beruházások, valamint vendéglátó- és kereskedelmi egységek kialakítása.

 

JÁRDÁNHÁZÁN, mint természeti értékek bemutatására alkalmas helyszínen ökoturisztikai fejlesztés keretében: turisztikai fogadóépület, interaktív bemutatási formák, vízvételi lehetőség, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek: tematikus játszótér, az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése, valamint a fejlesztendő épület energiahatékonysági működését javító beruházás történik.

 

MINDKÉT TELEPÜLÉST ÉRINTŐEN az Ózd-Borsodnádasd kerékpárúthoz kapcsolódó, attrakciókat összekötő kerékpárút kialakítása valósul meg.

 

A FEJLESZTÉS HELYSZÍNEI

 

A projekt-beruházások Arló és Járdánháza települések belterületi ingatlanjain valósulnak meg.

 

A FEJLESZTÉS SZAKMAI TARTALMA

 

Arló területén az Arlói-tó strand és környezetének turisztikai fejlesztése valósul meg. Járdánháza területén kerékpáros, turisztikai pihenőpark épül a Gyepes-völgy „kapujában”.

Továbbá a két települést és az attrakciókat összekötve, mintegy 3,024 km hosszan, az Ózd-Borsodnádasd kerékpárútról leágaztatva balra, illetve jobbra kerékpárút kerül kialakításra (meglévő, belső, aszfaltozott útra felfestett kerékpár-nyomvonal).

 

ARLÓ település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Ózdi járásban, a Hódos-patak völgyében fekszik. A nagyközség határában található a Suvadás Liget, ahol a csendes, nyugodt környezetben strand, horgásztó, kemping, és vendéglő került kialakításra.

Az idilli környezet neve egy geológiai kifejezésből ered, a suvadás ugyanis földcsuszamlást jelent, az Arlói-tó pedig épp egy ilyen folyamat révén keletkezett. Ez adja a hely különlegességét is, ugyanis egész Európában összesen két ilyen tó van. A tó jelenleg is szabadtéri strandként és kempingként üzemel, továbbá számos kedvelt rendezvény helyszínéül szolgál. A strand és környezete, épületei, fürdőzésre alkalmas partszakaszai jelentős fejlesztést, rendezést igényelnek. A tervezett projektberuházás révén kkv-k számára is üzleti lehetőséget kínáló fürdőhely, valamint vízi- és horgászturizmus fejlesztés valósulhat meg.

JÁRDÁNHÁZA település B.-A.-Z.-Megyében, az Ózdi járásban, közvetlenül Arló település mellett található. A fejlesztési terület a településnek a Gyepes völgy bejáratához közeli végén elhelyezkedő, Gyepes patak keresztezte területen került kijelölésre, két okból. Mint ismeretes, a Gyepes völgy a település végétől indul. A Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetjelentős természeti értékkel bír, főként növényállománya egyedülálló és ritkaságnak számít. Másrészt, ezen az úton halad az országos Kék-túra egyik mellékága is. Mindkettő kedvelt turisztikai úticél. A fejlesztési terület két fő részre osztható. Tervezett egy olyan turisztikai fogadó épület, információs állomás, amely az el/áthaladó kirándulók számára pihenőt, vízvételi lehetőséget biztosít és esetlegesen esőbeállóként is üzemel. Rövid pihenőt beiktatva, a kirándulók megismerhetik a Gyepes völgyet és a környék nevezetességeit. A projekt keretében olyan tematikus sétányokon haladhatnak végig, ahol interaktív bemutatási formák segítségével még jobban megismerhetik a környékbeli látnivalókat.

Hírek

 

Sajtóközlemények a projektről:

Fotógaléria

Kapcsolat

 

 

Főkedvezményezett elérhetőségei:

Arló Nagyközség Önkormányzata

Cím: 3663 Arló, Ady Endre út 162.

E-mail: postmaster@onkormarlo.t-online.hu

Telefon: (48) 544-000

honlap: www.arlo.hu

 

Konzorciumi partner elérhetőségei:

Járdánháza Község Önkormányzata

Cím: 3664 Járdánháza, IV. Béla út 27.

E-mail: titkarsag@jardanhaza.t-online.hu   

Telefon: (48) 466-002

honlap: www.jardanhaza.hu

bottom of page